Direktlänk till inlägg 10 oktober 2008
Ett bra sätt att börja dagen är att dricka ett glas vatten spetsat med färskpressad ekologisk citronsaft. Trots sin surhet är citronen ett basiskt födoämne som balanserar kroppens pH-värde och motverkar surhet. Hur man äter efter den så kallade syra/bas- balansen fick vi lära oss av Marianne Bonnevie på den andra träffen i Borås den 8 oktober. Vi fick börja med att testa pH-värdet i kroppen med ett indikatorpapper som vi strök en kort stund mot tungan. Färgen på papperet förändrades utifrån salivens pH-värde - gult betydde surt och mörkgrönt betydde basiskt. Ett pH-värde på 7.0 var att föredra. Saliven bör vara mellan 6.6 och 7.7 medan urinen kan vara betydligt surare och ligga på mellan 6.4 och 6.8
Upphovsman till syra/basbalansen är den svenske läkaren Robert Berg som var verksam i Sverige och Tyskland fram till sin död 1956. Hans banbrytande forskning om kostens betydelse för hälsa och friskhet har fallit i glömska bland svensk läkarkår men definitivt lämnat spår efter sig inom hälsorörelser över hela världen. Vad dr Berg och hans efterföljare säger är att syrabildande födoämnen producerar så starka syror att dessa inte kan utsöndras med hjälp av njurar och svett. Istället blir kroppen sjuk. Med ett enkelt test kan man konstatera hur man mår - är urinen sur har man ett överskott av syra i kroppen.
Här är en lista på tillstånd som en kronisk översyrning kan leda till: benskörhet, osteoporos, artrit, reumatism, fibromyalgi, gikt, allergier, stelhet, karies, tänder känsliga för surt (som citron eller vinäger), grå ögonvitor, myalgi, värk åderförfettning, magsår, hård och illaluktande avföring, gall- och/eller njurstenar, hemorrojder, ödem, ovanligt lågt blodtryck, svårt att svälja, retlighet och sömnlöshet.
För att återställa balansen behöver man inte sluta med syrabildande kost utan enbart försöka äta mer basiskt. Ett rekommenderat förhållande mellan syra/bas är 75 – 25. Det innebär att kosten ska bestå av 75 procent basiska råvaror och 25 procent syrabildande. Innan man fått grepp om kosthållningen kan det kännas lite förvirrat särskilt som man kanske tror att bara onyttiga produkter är syrabildande och enbart nyttiga är basbildande. Men det stämmer inte helt när det gäller de syrabildande födoämnena. Dessutom kan baskisk rå frukt, precis som all annan mat, bli syrabildande om vi tillsätter socker.
Syrabildande
Exempel på några av de mest syrabildande födoämnena är konstgjorda sötningsmedel, socker, kaffe, tobak, kött, alkohol, ris, vetekli, råg, havre, sojabönor, sparrisknoppar, brysselkål, paranötter, jordnötter, läskedrycker (för att neutralisera ett glas cola med ett pH-värde på 2.5 kan man behöva dricka 32 glas mineralvatten med ett pH-värde på 10).
Basbildande
Exempel på några av de mest basbildande födoämnena är torkade fikon, gurka (utan kärnor), russin, torkade nypon, salladshuvud, tomater (utan kärnor), morötter, endiver, potatis, vitlök, melon, selleri, plommon, äpplen, bananer och mesost.
Länklista
På följande sidor finns information och en förteckning över syra- respektive basbildande födoämnen
http://peacefultouch.org/syrabas.pdf
En engelskspråkig sida om acid/alkaline
http://www.rense.com/1.mpicons/acidalka.htm
En annan svensk förteckning finns på den här sidan (var snäll och bortse ifrån att det är en kommersiell websida)
http://www.phbalans.com/sid.asp?m=4&sid=30
Om syra-basbalans och Yin-Yang och om att ökad surhet är förknippad med en omfattande problem som påverkar alla system kan man läsa här:
http://www.understanding-cancer.com/Yin-YangAcid-alkaline.htm
Det finns också forskningsresultat publicerade i Pubmed - databas från U.S National Library of Medicine och National Institutes of Health - där Acid/alkaline får 29 träffar.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/
Istället hänvisas alla till föreningens hemsida. Adressen är www.hepatitc-vg.org Väl mött!!!!!!!!!!!!! ...
Fokusering( för redan anmälda):Steg 2: Uppföljning: Sön 28 mars kl. 10-16 Steg 3: Lör 10 april 10-18, sön 11 april 10-16, uppföljning ons 28 april 17-20 samt ons 5 maj 17-20 OBS nytt datum Vi har flyttar örtträffen 1...
Göteborg: Matlaget träffas nästa gång söndagen den 6 december hemma hos Lotta. Anmälan till Louise, 0766-41 45 00, senast den 3 december. Vi äter som vanligt LCHF. Borås Vi ses i Borås nästa gång den 8 december och som vanligt kl 16. Anmäl t...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 |
4 |
5 |
|||||
6 |
7 |
8 |
9 |
10 | 11 |
12 |
|||
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
|||
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
|||
27 |
28 |
29 | 30 |
31 |
|||||
|