Direktlänk till inlägg 10 november 2008

Järnöverskott – skadligt för levern (del 1)

Av LHC Västra Götaland - 10 november 2008 11:22

Järn i höga doser är skadligt för lever, hjärta, mjälte, och bukspottkörtel. Den som har hepatit C måste noggrant kontrollera att inte det dagliga järnintaget överskrider rekommenderad dagsdos. I novembernumret av Näringsmedicinsk Tidskrift (nr 6/2008) varnade jag för järnet och berättade om en studie där järnöverskott fanns hos 30 procent av personer med hepatit C. Det skrev jag då. Men procenten kan i princip vara hur hög/låg som helst när ingen kontroll på järnvärdet (s-ferritin, s-järn) görs på infektionsklinikerna. Ointresset från sjukvården gör mig brydd i synnerhet som många symptom/ följdsjukdomar på järnöverskott/hemokromatos är exakt överensstämmande symptom/följdsjukdomar på hepatit C. I Sverige brukar ärftlig hemokromatos vara den vanligaste förklaringen till järnöverskott. Behandlingen utgörs då främst av att personen tappas på blod regelbundet för att reducera järnöverskottet. Sekundär hemokromatos, eller iron overload disorders/syndromes är förknippad med hepatit C och innebär att järnöverskottet är förvärvat genom kosten. Det finns flera lovande studier på hepatit C-patienter där man använt Phlebotomy (blodtappning) - vilket är ett finare namn för åderlåtning - för att minska järnnivåerna och få ned ALAT.

Järnbrist
Lågt Hb betyder inte alltid järnbrist. En järnbrist måste alltid utredas ordentligt, konstateras med hjälp av andra prover och följas upp noggrant. Vanlig orsak till blodbrist är nedsatt produktion av röda blodkroppar. När de röda blodkropparna bildas behövs bland annat järn, vitamin B12 och folsyra. Saknas någon komponent, blir följden en minskad produktion av röda blodkroppar. Den felande länken måste alltså inte nödvändigtvis vara bristen på järn.

Järnöverskott
Hemokromatos definieras enligt European Association for the Study of the Liver (EASL) som ”järnöverskott, vilket fullt utvecklat leder till organskada”. Järn är en tungmetall som lagras i kroppen, den är inte vattenlösligt utan lagras i fett. Ett järnöverskott skapar oxidativ stress på de inre organen som bryts ned. Därför får aldrig ett järnöverskott lämnas obehandlat.


Symptom på hemokromatos

  • Levern är det första organ som påverkas och blir inflammerad av ett järnöverskott, ALAT och ASAT stiger, man får fettinlagringar i levern, leverförstoring, acites och så småningom levercirros. Medför också ökad risk att utveckla levercancer.
  • Trötthet och svaghet är de vanligaste symptom. När järnet byggs upp i kroppen töms kroppen på vitaminer och mineraler som zink, vitamin E och vitamin C.
  • Arterioskleros – en samlande beteckning på alla typer av artärförkalkningar.
  • Huden kan få en metallgrå pigmentering som påminner om ”Stålmannen”. Kan också bli bronsfärgad. Kan förekomma fläckvis, men försvinner när järnet reduceras från kroppen.
  • Bukspottkörteln (pancreas) tar skada, insulinproduktionen går ner varpå man kan drabbas av diabetes mellitus.
  • Hypofysen – leder till låga halter av hormon.
  • Sköldkörtel och binjurar påverkas.
  • Hypogonadism (testosteronbrist) hos män. Impotens.
  • Ledbesvär med smärta, stelhet och svullnadskänsla i olika leder.
  • Hjärtsvikt och rytmstörningar av olika slag. Blodgivare har lägre sjuklighet och dödlighet i hjärt-kärlsjukdom än icke-blodgivare.
  • Oklara magsmärtor
  • Neurologiska symtom som förvirring, svindel, humörsvängningar, och även ringning i öronen.
  • ”Osteoporos är en skelettåkomma, där benet blir skört på grund av kalkförlust. Det är sedan länge känt, att patienter med hemokromatos har en något ökad risk att få osteoporos. Det finns flera möjliga mekanismer, som kan orsaka detta. Järnet kan ha en direkt skadlig effekt på benvävnaden. Hemokromatosen kan eventuellt inverka på D-vitaminets ämnesomsättning. Dessutom inverkar hemokromatosen på många endorkrina (hormonproducerande) körtlar, och en relativ brist på t.ex könshormon kan bidra till osteoporosen. En störd leverfunktion kan också bidra, likaså en eventuell diabetes” (Gastrolab).

Kosten
Rekommenderat dagligt intag (RDI) av järn för icke menstruerande kvinnor är 10 mg per dag, för menstruerande kvinnor 15 och för män 9. Kvinnors menstruation tjänar som utrensningsfaktor av järnöverskott. När mensen upphör lagras järnöverskottet i kroppen. Har du höga järnvärden så undvik järntillskott. Var försiktigt med C-vitamin och järnrik kost som rött kött. Använd inte järngrytor.

Födoämnen som hindrar järnupptaget är kalcium, ägg, tanniner (finns i the och kaffe) choklad, röda viner, skalet på lila frukter (ex. vindruvor, plommon, fikon) och grönsaker (ex. auberginer, rödkål, rödlök), äpplen, valnötter. Örter som innehåller oxalater som oregano.

Ät antioxidanter i stora mängder. Ät b-vitaminer (särskilt B6 och B12), folsyra och E-vitamin. En ny studie (2008) har funnit att tillskott av Alfa liponsyra och acetyl-L-carnitine kan hjälpa mot oxidativ stress uppkommen av järnöverskott. (Läs mer i Pubmed – se nedan) Att Mariatistel reducerade järndepåerna nämnde jag i min artikel.

Källor:
1. Läkartidningen 2007 nr 22 s.1696-1700
2. Gastroenterology 2004;39, 601-603 Phlebotomy:a promising treatment for chronic hepatitis C
3. http://www.netdoktor.se/?_PageId=366&AreaId=15
4. Gastrolab, www.gastrolab.net/ksqhekrs.htm
5. www.internmedicin.se (av prof. Einar Björnsson och doc. Sigvard Olsson)
6. Paul Cutler, MD, ”Iron overload – The missed diagnosis” (1994)
7. Hemokromatos/Karolinska http://www.medscinet.se/gensvar/disease_body.asp?cid=15
8. Om ALA och ALCA (2008) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18284845?dopt=Abstract
9. Iron overload diseases Association http://www.ironoverload.org/

Artikel om järnhaltigt vatten
http://www.nsk.se/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080516/NYHETER/735566991/1125

 
 
Ingen bild

Ola

17 november 2008 12:15

Hej, jag har frågat min infektionsläkare många gånger om kostråd, som jag intuitivt kännt har stor betydelase, svaret jag fått är att man skall äta "som vanligt" Det svaret har jag varit tveksam till, eftersom jag har studerat näringsfysiologi. Jag tackar för denna artikel som är framställd på ett begripligt sätt utan att vara ovederhäftig, källhänvisningarna styrker min uppfattning. Jag skall begära provtagning på s-ferritin, s-järn vid nästa besök.

 
Ingen bild

Bloggen

17 november 2008 12:41

Ät som vanligt är det standardsvar som alla verkar ha fått från infektionsläkare. Skönt att du fann artikeln begriplig och vederhäftig.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av LHC Västra Götaland - 13 september 2010 07:51

Istället hänvisas alla till föreningens hemsida. Adressen är www.hepatitc-vg.org   Väl mött!!!!!!!!!!!!! ...

Av LHC Västra Götaland - 25 mars 2010 09:18

Fokusering( för redan anmälda):Steg 2: Uppföljning: Sön 28 mars kl. 10-16 Steg 3: Lör 10 april 10-18, sön 11 april 10-16, uppföljning ons 28 april 17-20 samt ons 5 maj 17-20 OBS nytt datum Vi har flyttar örtträffen 1...

Av LHC Västra Götaland - 4 februari 2010 13:33


Det droppade in rejält med vetgiriga människor till föredraget med Solveig Andreasson Kiander i söndags 31 januari. Hela 25 personer hade hittat till Solkatten denna småkalla vintereftermiddag, vilket nog är rekord för vår del. Föreningen oc...

Av LHC Västra Götaland - 10 december 2009 14:26


Nu väntar ett nytt år med nya möljligheter. Vårt arvsfondsprojekt går snart in på sitt sista år. Här är datum för föredrag och sammankomster för vårterminens möten: Göteborg Fokusering( för redan anmälda)Steg 1: 2...

Av LHC Västra Götaland - 19 november 2009 12:41

Göteborg: Matlaget träffas nästa gång söndagen den 6 december hemma hos Lotta. Anmälan till Louise, 0766-41 45 00, senast den 3 december. Vi äter som vanligt LCHF. Borås Vi ses i Borås nästa gång den 8 december och som vanligt kl 16. Anmäl t...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kontakt

s.louise@telia.com

Omröstning

Har du blivit erbjuden phlebotomy (åderlåtning) på infektionskliniken någon gång?
 Ja
 Nej

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25 26 27
28
29
30
<<< November 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Gästbok

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards